Solcellsmarknaden i Spanien

installatör solceller spanien

Hem » Blogg » Nyheter » Solcellsmarknaden i Spanien

Solceller i Spanien

Trots att Spanien är en av Europas mest solsäkra länder är antalet installerade solpaneler per capita långt mycket lägre än vad den är i Sverige. Det är egentligen ganska märkligt med tanke på vilken potential solceller borde ha i Spanien – inte minst med tanke på det höga elpriset. I denna korta artikel försöker vi förklara vilka anledningar som Digisolar tror ligger bakom detta. Vi kommer också göra en egen bedömning av marknaden framöver och vad vi tror om potentialen samt vilken riktning marknaden den spanska solmarknaden är på väg. 

Solinstrålning i Spanien & Europa

Nedanstående bild visar den totala solinstrålningen över Europa och är därför en bra benchmark för vilka länder där det borde finnas mycket solceller installerade. Trots detta talar all statistik emot att så är fallet, enligt uppgifter till Digisolar ska Spanien ha en av dom lägsta andelarna installerade solpaneler per capita i hela Europa. Detta beror till viss del på kulturella skillnader. Ingen utlandssvensk som bor i Spanien kan ha undgått att tänka på hur mycket mindre miljötänk det finns i kulturen jämfört med i Sverige. 

 

Karta över Europeisk solinstrålning

 

Begreppet klimatångest som för svenskar nästan börjar bli uttjatat uttryck verkar knappt ha kommit ned till solkusten än! Egen research genomförd av Digisolar visar dock att den verkliga anledningen till det låga antalet solceller i Spanien snarare verkar bero på vilken typ av politik som förts på området de senaste 30 åren och det vi kommit fram till gjorde åtminstone oss förvånade!

Spansk Energipolitik

Spanien förstod tidigt den enorma potentialen i solceller för landet och under 80-talet var det ett av europas ledande länder i fråga om antalet installerade anläggningar. Framförallt solfångare var populära att installera med tanke på dom höga gaspriser som rådde i landet under 80-talet. 

När en ny socialistisk regering valdes i början av 2000 talet valde man att lagstifta om 8% avkastning på solcellsanläggningar vilket gjorde att ett stort antal solcellsparker driftsattes. Investerade flockades till solceller som helt plötsligt blev en riskfri investering med 8 % avkastning där många valde att placera sina pengar. Under krisen till följd av bostadsbubblan som drabbade Spanien och andra sydeuropeiska länder under 2008 var den dåvarande regeringen tvungna att riva lagen om 8% garanterad avkastning med hänvisning till EU’s hårda besparingskrav. 

Över en natt gick en solcellspark från att ha varit en säker investering till att bli en drastiskt försämrad investering över en natt. Under 2012 infördes dessutom en solskatt som innebar att ägare till solcellsanläggninga skulle betala en straffskatt för sina solceller med argumentet att solcellsägare belastade elnätet utan att annars betala för det vilket självklart är en befängd tanke.

Ny lagstiftning sedan 2018

Den så kallade solskatten upphävdes under 2018, vilket nu har gjort det lönsamt att skaffa solceller i Spanien igen. Med tanke på den avskaffade solskatten ser vi att ett stort hinder på marknaden är undanröjt och det ekonomiska incitamentet för att skaffa solceller detsamma som på andra stora solcellsmarknader i södra och mellersta Europa.

Egen solcellsanläggning på solkusten?

Digisolar har sedan i November egen personal på plats på vårt kontor i Malaga. Om du är intresserad av mer information om solceller för ditt semesterboende eller bofasta hus i Spanien gör vi gärna ett hembesök hos dig för att ta fram dom uppgifter som behövs för att kunna ge dig en offert eller hjälpa dig räkna på lönsamhet på en egen solcellsanläggning med eller utan egna batterier.

Kontakta Victor Duran för mer information

(Victor talar både svenska och spanska)

[email protected]

+46 (0) 734481236

 

 

Förstudie solel

Individuell fastighetsdata - dina förutsättningar för solel

Tre solcellspaket - Small/medium/large anpassade för din fastighet

Besparingsestimat - Hur mycket kan jag spara på att installera solel?

Digisolars förstudie för solceller

Installation av solceller genom Digisolar

Markera ut ditt tak och svara på enkla frågor gällande din fastighet och elkonsumption

Tjänsten är framtagen tillsammans med professionella solcellsinstallatörer

Passar villa, raduhus, lantbruk eller bostadsrättsförening