Soltak eller solpaneler, hur ska jag tänka?

soltak eller solpaneler vad ska jag välja?

Hem » Blogg » Nyheter » Soltak eller solpaneler, hur ska jag tänka?

Soltak eller solpaneler – Vad är skillnaden och hur ska jag välja?

När du kommit så långt i processen med att installera solel att du börjat överväga vilka olika alternativ för solceller, kommer du förr eller senare ställa dig frågan om det är värt att satsa på ett soltak eller att installera solpaneler på ditt befintliga tak. Det finns för och nackdelar med både och i detta inlägg kommer vi förklara hur du kan tänka.

 

Skillanden mellan soltak och solpaneler

Ett soltak är som namnet antyder ett tak där tak och solpanel är byggt i ett. Det har länge pågått experiment bland olika tillverkare kring soltakslösningar men utvecklingen har gått långsamt framåt, i alla fall på försäljningssidan. Enligt Digisolars egna uppgifter har det visat sig svårare än vad man först trodde med att få soltaken täta på ett lika säkert och långsiktigt sätt som ett välbeprövat takmaterial som takpapp, plåt eller tegelpannor vilket gör att många tillverkare tagit längre tid på sig att lansera sina soltak än planerat. Solpaneler är däremot en mycket mindre omfattande och mer välbeprövad installationsmetod där du inte behöver göra ingrepp i husets ytskick.

Fördelar soltak

Det finns två större fördelar med soltak. För det första anser många att soltaken är snyggare eftersom solcellerna är integrerade i takpannorna eller panelen. Det gör att lösningen ser native ut vilket skapar en viss känsla av exklusivitet. Soltak kan också vara ett bra alternativ om du ändå är i processen med att byta ut ditt vanliga tak och kan då göra det till en något lägre alternativkostnad i jämförelse med att göra ett vanligt takbyte och därefter lägga på solpaneler.

 

Nackdelar soltak

Den enskilt största nackdelen med soltak är lösningens höga pris. I dagsläget anser Digisolar inte att det 40-70 % högre priset som ett soltak innebär kan motiveras med att lösningen kommer att se snyggare ut än med en externt monterad solpanel. Dessutom tycker vi också fortfarande att soltak är en är fortsatt osäker och obeprövat material och vi känner att det fortfarande behövs genomföras fler installationer för att kunna göra en bedömning av soltakens framtida potential.

Fördelar solpaneler

Fördelarna med solpaneler är flera, till att börja med monteras solpaneler utanpå ditt hus befintliga taktäckning och utgör därför inte ett speciellt stort ingrepp på ditt tak, det gör det därmed till en väldigt säker installation att genomföra. Lösningen är också jämförelsevis billig och ger därmed en betydligt kortare återbetalningstid / ROI än en soltaksinstallation. Det är också mycket enklare att underhålla och felsöka om något problem skulle uppstå eftersom det är lätt att montera av paneler som inte fungerar. Metoden med att montera externa solpaneler ovanpå ditt tak är också en installation som på villor inte tar mer än en dag. På större fastigheter som Bostadsrättföreningar tar självklart installtionen längre tid.

Nackdelar solpaneler

Den enskilt största nackdelen med solpaneler som flera har nämnt är att solpaneler inte alltid ser snyggt ut eftersom det höjer takets höjd/tjocklek och därmed får taket att se lite klumpigare ut. De moderna solpaneler som numera installeras är dock betydligt tunnare och av bättre design än dom första lösningar som blev kommersiellt installerade för 5-10 år sedan.

Leverantörer Soltak

I Sverige finns det ett antal leverantörer av soltak, en av dessa är Soltech Energy som tillverkar en lösning med integrerade solpaneler som varvas med Benders takpanna Calisma. Vi har också noterat att dom stora elbolagen aggressivt marknadsför soltak som alternativ lösning till att installera solpaneler. Vi på Digisolar tycker att ett tungt argument för att installera solenergi är att göra sig mindre beroende av sitt elbolag varför vi helt enkelt tycker att det känns konstigt att att köpa denna typ av installation från sitt elbolag och knyta sig ännu närmare dom.

Midsommer soltak – Marknadens snyggaste integrerade solpaneler

Tesla solar roof Sverige

Många som tänker på soltak tänker ofta på Teslas soltak som dom aggressivt marknadsfört i media dom senaste två-tre åren. Elon Musk är en fenomenal marknadsförare och branschen har honom mycket att tacka för hans engagemang runt solenergi. För Tesla har det dock varit betydligt mycket enklare att prata om soltaken än att faktiskt gå ut och få dom installerade. Många lösningar har testats och i dagsläget finns det enligt motstridiga uppgifter bara ungefär 250 genomförda installationer världen över.

Dessa installationer är främst utförda i USA och man bör inte glömma bort att både väder, klimat och antal soltimmar skiljer sig stort mellan Kalifornien och Sverige.

Leverantörer solpaneler

Prisuppskattning och installation av solpaneler villa – Digisolar Villa

Prisuppskattning och installation av solpaneler – Digisolar BRF

Vidare läsning

Batterier för solceller

Tesla soltak

Solcellsbidrag 2019

 

Vanliga Frågor

– Vad kostar ett soltak per m2?

Ett soltak kostar uppskattningsvis 8.000-15.000 kr per m2. Priset varierar stort mellan olika leverantörer.

Förstudie solel

Individuell fastighetsdata - dina förutsättningar för solel

Tre solcellspaket - Small/medium/large anpassade för din fastighet

Besparingsestimat - Hur mycket kan jag spara på att installera solel?

Digisolars förstudie för solceller

Installation av solceller genom Digisolar

Markera ut ditt tak och svara på enkla frågor gällande din fastighet och elkonsumption

Tjänsten är framtagen tillsammans med professionella solcellsinstallatörer

Passar villa, raduhus, lantbruk eller bostadsrättsförening