Tesla soltak – Finns lösningen i Sverige?

Tesla soltak

Hem » Blogg » Nyheter » Tesla soltak – Finns lösningen i Sverige?

Tesla soltak – Kommer lösningen till Sverige?

Tesla Solar Roof – Sammanfattning

  • Tesla solar roof har varit tillgängligt för förköp i USA sedan maj 2017
  • Taken består av en blandning av vanliga takpannor och solcellspannor
  • Det är oklart när lösningen kommer finns tillgänglig i Sverige
  • Elektriciteten som genereras kan sparas kan sparas och återanvändas genom lagring i externt batteri

 

Bakgrund – SolarCity köps upp av Tesla

Teslas soltakslösning utvecklades från början i det separata bolaget SolarCity men köptes tidigare i år upp av Tesla för $2.6 miljarder (ca 23 miljarder SEK). SolarCity var ett av tre bolag som Elon Musk drev separat men eftersom bolaget passade bra in i Teslas affärsportfölj och i var ett naturligt komplement i deras distributionskanaler valde Tesla att sälja SolarCity till Tesla under 2018. Det kvarstår dock vissa praktiska detaljer kring affären som vi fortfarande inte vet om dom är lösta.

 

Vad är Tesla Solar Roof?

Elon Musk beskriver i sin legendariska intervju med Joe Rogan Experience #1169 solen som ett gigantiskt naturligt kärnkraftverk som vi människor måste använda för att utvinna elektricitet. Det var med den insikten SolarCity grundades för att kunna generera elektricitet som kan användas för att ladda upp Teslas bilar samt bidra med gratis elektricitet i våra hem. Elektriciteten kan också sparas genom externa batterier för att kunna förbrukas när solen inte lyser. Tesla Solar Roof består av takpannor som innehåller solceller, lösningen kallas för soltak eftersom du istället för att installera solpaneler ovanpå ditt befintliga tak istället installerar takpannor med integrerade solceller.

Intervjun mellan Joe rogan och Elon Musk – 7/9 2018

Hur fungerar Tesla Solar Roof?

Treenigheten – Solen, soltaket och batteriet

Teslas soltak kan beskrivas som en treenighet bestående av solen, soltaket och det uppladdningsbara batteriet. När solen skiner omvandlas solenergin till ström som laddar upp ett externt batteri. Batteriet har sedan kapacitet att försörja ditt hem med grön elektricitet även fast solen inte lyser. Om batteriet är slut så använder du istället det vanliga nätet tills dess att batteriet är uppladdat igen.

Teslas soltakspannor

Teslas soltakspannor består av en blandning mellan vanliga takpannor och solcellstakpannor, hur mycket av varje panna man behöver beror på takets individuella förutsättningar vilket avgörs av var i världen man bor, antal soltimmar per år samt takets riktning mot solen. Enligt Elon Musk, VD på Tesla kan kunder som vill installera Teslas soltakslösning förvänta sig att andelen solcellspannor behöver vara någonstans runt 40-70%. Dessa förutsättningar är med största sannolikhet framtagna för amerikanskt klimat vilket gör att vi i Sverige förmodligen kommer att behöva en ännu större andel än så. Enligt Teslas egna uppgifter ska deras soltak vara tillverkade av härdat glas och därmed mycket motståndskraftiga mot exempelvis hagel vilket är ett stort problem i USA. Det sägs också att pannorna skall vara starkare än amerikanska tegelpannor men dessa är i regel tunnare än svenska.

Tesla Solar Roof Sverige - Kommer lösningen till Sverige - Digitak.se

Tesla Solar Roof – Utseende

Tesla Powerwall

Teslas batteri kallat Powerwall är ett Li-Ion batteri med mycket stor kapacitet (14 kWh) som används för att lagra den energi som inte konsumeras direkt. Energin som inte konsumeras direkt lagras därmed i batteriet vilket gör att man har tillgång till grön energi även fast solen inte lyser. Powerwall finns för närvarande i två versioner Powerwall 1 och Powerwall 2. Det finns rykten om att Tesla för närvarande håller på att ta fram ett tredje batteri – Powerwall 3 som ska ha ännu större kapacitet än föregångarna.

Läs mer om Digisolars batterilösning

Tesls Solar Roof Sverige -Powerwall - Kommer lösningen till Sverige - Digitak.se

Uppladdningsbart batteri – Tesla Powerwall 2

Fördelen med Tesla Solar Roof Sverige

Det enskilt största fördelen med Tesla Solar Roof är att utseendet på taket inte påverkas på samma sätt som om du installerar externa solpaneler. Enligt egna undersökningar vet vi att en av dom vanligaste faktorerna till att folk väljer att avstå installation av solpaneler är just eftersom dessa fortfarande kan se klumpiga, tunga och fula ut. En annan fördel är att du vid ett byte till Tesla Solar Roof byter ut taket på en och samma gång.

Nackdelen med Tesla Solar Roof Sverige

Den enskilt största nackdelen med Tesla Solar Roof är den bristfälliga informationen som finns om produkten. Dessutom vet vi inte om den kommer komma till Sverige eller inte och i sånt fall när det kan komma att bli aktuellt.

Pris Tesla Solar Roof Sverige

Ca $2000 m² – Priset är dock osäkert, Tesla Solar Roof har kunnat förbeställas mot en deposition om $1000 sedan i maj 2016 men någon exakt prisuppgift finns inte. Det är också oklart om detta inkluderar det uppladdningsbara batteriet Powerwall eller inte.

Digisolars slutsatser – Tesla soltak Sverige

Att vänta på Tesla Solar Roof kan komma att bli en lång väntan. Konceptet är förstås mycket tilltalande men det är svårt att veta vart i utvecklingen Tesla för närvarande befinner sig. Bolaget har många problem och produktionen av bilar känns mer prioriterad än denna del av produktportföljen. Dessutom har vi hört rykten från tillverkare och installatörer av solceller och soltak om att Tesla kanske inte har kommit så långt som man vill ge sken av och dessutom har fått problem med att garantera takens funktion över tid. Vi vill dock påpeka att detta bara är information vi hört från andrahandskällor. Det råder också stora frågor om priset och om lösningen kommer att vara aktuell i Sverige. Tesla Solar Roof är enligt vår mening också en produkt som i första hand är framtagen för den amerikanska marknaden och dess förutsättningar. Dessutom är det i dagsläget mycket svårt att veta hur många fulla installationer som verkligen är gjorda men mycket pekar på att det är ett väldigt litet antal och att dessa bara är i USA.

Batteri för din solcellsanläggning genom digisolar

Soltak vs Solpaneler

Digisolar har tidigare skrivit en sammanfattning av för och nackdelar mellan att installera soltak jämfört med att installera solpaneler, inlägget finns att läsa här

Midsummer soltak – Marknadens snyggaste lösning för integrerade solpaneler

Om Digisolar

Är du intresserad av att installera solceller för din villa, radhus eller bostadsrättsförening? Allt börjar med vår förstudie som vi genomför helt digitalt genom att fylla i din adress i den gula rutan längst ner på denna sida.

Väljer du att därefter gå vidare till installtion så kommer vi först att komma hem till dig och genomföra en offertbesiktning av din fastighet.

Digisolars förstudie är kostnadsfri och förutsättningslös. Den kommer att ge dig ingående information om förutsättningarna för solceller för din fastighet och vi presenterar också 1-3 individuellt ihopsatta solcellspaket för din fastighet.

Vi kommer också att göra en återbetalningskalkyl för din solcellsanläggning baserat på förstudiens olika parametrar.

Om Digitak

Digitak är en tjänst för privatpersoner och bostadsrättsföreningar med syfte att kunna ge prisuppskattningar för takomläggning eller och takbyte på under 30 sekunder. Anslutna takläggare kommer därefter att visas och kontaktas direkt i plattformen. Tjänsten möjliggör inte bara en snabbare och effektivare process för att prisuppskattning utan också ett mer transparent offertförfarande vilket bland kunder visat sig vara en stort problem vid inköp av hantverkstjänster.

Förstudie solel

Individuell fastighetsdata - dina förutsättningar för solel

Tre solcellspaket - Small/medium/large anpassade för din fastighet

Besparingsestimat - Hur mycket kan jag spara på att installera solel?

Digisolars förstudie för solceller

Installation av solceller genom Digisolar

Markera ut ditt tak och svara på enkla frågor gällande din fastighet och elkonsumption

Tjänsten är framtagen tillsammans med professionella solcellsinstallatörer

Passar villa, raduhus, lantbruk eller bostadsrättsförening